Wisselen van energieleverancier loont!

De Vlaming, en vooral mensen die in minder omstandigheden leven, veranderen nog te weinig van energieleverancier. Dat kan nochtans een aardige cent opleveren. Dat blijkt uit het marktrapport van marktregulator VREG.


Inhoud van dit artikel


Wisselen van energieleverancier loont!

Tot september 2016 hebben 553.069 gezinnen en bedrijven van energieleverancier gewisseld. Dat maakt van 2016 nu al een recordjaar, want vorig jaar lag het aantal energieleverancierwissels op 513.525. Vooral in mei was er een significante stijging (84.504 wissels), deels te verklaren door de BTW-verhoging op elektriciteit van 6 naar 21 procent, de ‘Turteltaks’ – die de elektriciteitsfactuur met gemiddeld 100 euro verhoogde- en een groot aantal groepsaankopen, verduidelijkt Van Evercooren. Het aantal gezinnen dat van leverancier wisselde, neemt echter af. Een grote groep in de samenleving, die vaak in mindere omstandigheden leeft, veranderde daarentegen nog nooit van elektriciteits- en aardgasproducent.

De Vreg peilde bij 1.001 Vlaamse gezinnen en bedrijven naar hoe bewust ze met hun energiefactuur omspringen. Daaruit komen zeer tegenstrijdige antwoorden naar voor. Hoewel meer dan 70 procent aangeeft dat ze het belang van de energiekosten binnen het gezinsbudget inzien, kent 56 procent zijn elektriciteitsverbruik en 60 procent het aardgasverbruik niet. Meer dan een op de vijf ondervraagden zegt zelfs de eindfactuur niet bekeken te hebben.

Opvallend is ook dat, hoewel er nog nooit zoveel werd gewisseld van leverancier, 30 procent van de gezinnen zegt dat de vrijmaking van de energiemarkt geen goede zaak is.

Terug naar boven


Besparen

Nochtans kan een energieswitch een aardige cent opleveren: een gezin met een gemiddeld verbruik dat op 1 september van dit jaar koos voor het goedkoopste energiecontract kon €94 en €155 besparen voor respectievelijk elektriciteit en aardgas. Voor bedrijven bedroeg de besparing 726 en 692 euro.

Uit het rapport van de VREG blijkt ook dat de elektriciteitsfactuur de laatste twee jaar fors is gestegen. Een gemiddeld gezin betaalde twee jaar geleden ongeveer 600 euro per jaar voor elektriciteit. Dat is nu opgelopen tot gemiddeld 950 euro. De prijs van gas is gedaald, maar de factuur bevat wel steeds meer kosten die niet voor de leverancier zelf zijn bestemd zoals transportkosten of heffingen.

Prijs blijft voor 84 procent van de mensen de belangrijkste drijfveer voor een wissel. Ook groene stroom is voor bijna een op de twee een goede reden. Voorlopig heeft nog iets meer dan de helft van de mensen geen groen contract, van wie 42 procent zegt hier ook geen verandering in te brengen. Iets meer dan vier op de tien van deze respondenten gelooft dat groene stroom duurder is. Maar, zegt Van Evercooren “gemiddeld genomen is groene stroom niet duurder en tijdens bepaalde periodes was het zelfs goedkoper”.

Globaal genomen is de Vlaams energieregulator tevreden met de participatiegraad van gezinnen en bedrijven. Maar het is verontrustend dat er nog steeds een significante bevolkingsgroep weinig tot niet geïnformeerd geraakt. Zo gelooft 16 procent dat ze een verbrekingsvergoeding zouden moeten betalen als ze vroegtijdig overstappen, nochtans is dit al afgeschaft sinds 2012. Daarnaast kiest een kwart van de mensen niet bewust voor een energieleverancier.

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere consumenten honderden euro’s besparen op uw energiefactuur? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


1 gedachte over “Wisselen van energieleverancier loont!”

  1. stuur mij alle leveranciers hun prijzen, zal zelf wel zien wie de goedkoopste is, ik verbruik 3KW/h per dag en heb enkelvoudige meter

    Beantwoorden

Geef een reactie