3 tips om energie te besparen

Bijna 40 procent van de energierekening van een huishouden betreft elektriciteit. Met zuinige apparatuur en verlichting kan zowel op de financiën worden bespaard als ook het milieu worden ontzien. Hoeveel energie kun je nog besparen? Veel huishoudens laten tientallen, zo niet honderden euro’s liggen als het aankomt op stroomverbruik. Hoe? Lees de tips.


Inhoud van dit artikel


Koelkast en -diepvries

Het fenomeen van de oude reserve-koelkast voor drank, of diepvries voor de andere voorraad. Veel huishoudens zijn er bekend mee. Er staat een oud exemplaar in de garage of de bijkeuken, die dienst doet bij feestjes. Het kost echter een hoop geld, want oude koelkasten zijn de grootste energievreters in het huis! Koelkasten zijn de afgelopen jaren namelijk veel zuiniger geworden.

Een oude koelvriescombinatie verbruikt zo’n 70 euro per jaar ten opzichte van een nieuwe A+++ van 30 euro. Dat is minder dan de helft. Met deze cijfers loont het al om een koelvriescombi van acht jaar oud te vervangen, zelfs als deze niet kapot is. Let bij de aanschaf op het energielabel. A+ klinkt zuinig, maar is dat niet. Kies een superzuinige met A+++ label.

(Terug naar boven)


Wasmachines

De grootste belasting voor het milieu ontstaat tijdens het draaien van de was. Het kost water en stroom om een wasje te draaien. Het is raadzaam om te wassen op lage temperaturen. Vaak is 30 graden voldoende om de was schoon te krijgen.

Zeker als het om was gaat die niet al te vuil is. Let bij de aanschaf van de wasmachine op de trommelinhoud. Een te grote capaciteit is niet goed, maar te klein ook niet. Zorg dat de trommel goed gevuld is bij elke wasbeurt. Ook hier geldt, net zoals bij de koelkast, let op het energieverbruik en kies een A+++ energielabel.

(Terug naar boven)


Televisies, pc’s en verlichting

We hebben met zijn allen steeds meer apparatuur in huis. De kinderen hun eigen tablet, een pc op hun slaapkamer en twee of meer televisies. Het is geen uitzondering meer in menig huishouden. Als de tv of pc niet gebruikt wordt zet hem dan helemaal uit. Zo voorkom je sluipverbruik. Wanneer er een nieuwe tv of computer moet worden aangeschaft is het raadzaam om op het schermformaat te letten.

Hoe groter het scherm, hoe meer stroomverbruik. Daarbij is een led-lcd-scherm energiezuiniger dan een plasma tv. En een laptop is voordeliger in energieverbruik dan een desktop. Tot slot: vervang je gloeilampen door led lampen. Ook hier weer goed voor het milieu. En door de energiebesparing ook snel weer terugverdiend.

(Terug naar boven)


Zit u ook niet te wachten op nog hogere tarieven?

Laat zo spoedig mogelijk uw energietarief kosteloos controleren.

Ja, ik wil dit controleren!